جمعه , آوریل 26 2024

یوگای بارداری

یوگای بارداری

نیما کشاورزی

 

انسان، از آغاز پیدایش تا چند دهۀ پیش، زندگی خود را در حرکت و فعالیت بدنی سپری کرده است. زنان از دیرباز برای انجام بسیاری از کارهای روزانه به حالت چمباتمه می­­نشستند، روی سر و پشت خود بار حمل می­کردند، در مزارع به طور طبیعی به حالت نیمه­نشسته به کشت و کار مشغول بودند و … در همۀ این فعالیت­ها عضلات بدن (از­ جمله عضلات کف لگن)  قوی و منعطف می­شد و به همین دلایل، زنان بارداری و زایمان­های نسبتاً راحتی داشتند. در زندگی مدرن زنان بیشتر اوقات روز را روی صندلی سپری می­کنند و اکثر کارهای‌شان را در این وضعیت، معمولاً با پشتی قوز کرده، انجام می­دهند. نیاز به ورزش مخصوص بارداری، و بالطبع یوگای بارداری، به این دلیل ایجاد شده است.

 در یوگای بارداری تمرین­های تنفسی، تمرکزی و فیزیکی برگرفته از یوگای کلاسیک به منظور تسهیل روند بارداری و زایمان آموزش داده می­شود. این تمرین­ها با تمرین­های یوگای کلاسیک تفاوت چندانی ندارد، اما یوگای بارداری طبق نیازها و تغییرات بدن زنان باردار طراحی شده و برای بارداران عزیز جدا لازم است که برای ایمنی بیشتر خود و جنین‌شان فقط در کلاس‌های مخصوص بارداری شرکت کنند. اشاره به این نکته هم لازم است که یوگای بارداری فقط برای کسانی که مایل به زایمان طبیعی هستند طراحی نشده و به باردارانی که به هر دلیلی نمی­توانند به صورت طبیعی زایمان طبیعی کنند هم از نظر جسمی و روحی کمک فراوانی می­کند.

یوگای بارداری، مانند هر ورزش دیگر، باید با اجازۀ پزشک متخصص و زیر نظر معلمی انجام شود که دورۀ تخصصی یوگای بارداری را در مرکزی معتبر گذرانده باشد.

مزایای یوگای بارداری

پذیرش بهتر: پروراندن جنین در بدن، حتی در بارداری­های با برنامه­ریزی پدر و مادر،  تغییرات بسیاری در زندگی شخصی و حرفه­ای زن باردار ایجاد می­کند. از هفته­های اول بارداری، که تغییرات هورمونی باعث تغییرات مشهود در وضعیت روحی می­شود، تا سه ماهۀ دوم که مادر نگران سلامت جنین است و ممکن است به دردهای فیزیکی مانند کمردرد و سیاتیک دچار شود، تا سه ماهۀ سوم که استرس و انتظار زایمان بر بدن در حال رشد فشار وارد می­کند، تغییرات فراوانی در جسم و روح مادر رخ می‌دهد. پذیرش این تغییرات، مثبت اندیشی، و افزایش توان روحی و جسمی به مادر کمک می­کند  این دوران را به شکل بهتری پشت سر بگذارد، ارتباط بهتر و قوی­تری با فرزند خود برقرار کند و تجربۀ خوشایندتری از بارداری و زایمان داشته باشد.

تنفس بهتر: تمرین­های تنفسی باعث بهبود اکسیژن­رسانی به جنین و مادر می­شود. اکسیژن رسانی بهتر تغذیه و خون‌رسانی به جنین را افزایش می­دهد. همچنین، تنفس بهتر نقش مهمی در تسکین دردهای شکمی، درد قفسۀ سینه و اسپاسم‌های عضلانی و حتی جلوگیری از آن دارد. تنفس بهتر- به­خصوص بازدم ریلکس­تر، قوی­تر، و طولانی­تر- زمان لیبر را کوتاه‌تر و زایمان را کم­درد می­کند و باعث می­شود فشار به جنین در لیبر و زایمان کاهش یابد.

“ادامه ی مقاله را در شماره ی 109 مجله دانش یوگا بخوانید”

درباره ایران یوگا

پیشنهاد ما به شما

یوگا و پیشگیری از آلزایمر

برخی مطالعات نشان می دهند که یوگا اثرات مثبتی بر یادگیری و حافظه، کند شدن …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *